Gif - fil av blekkflasker

NB! For at ikke dette skal bli verdens lengste innlegg, deler jeg det opp slik at det kommer egne tester på de spesifikke blekksortene, underlag og teknikker. Dette er altså et innlegg som enkelt skal ta for seg hva forskjellen på forskjellige blekk er.

 

 

så Hva er blekk?

Blekk er en flytende type farge som kan brukes til kunst, illustrasjon, kalligrafi, mixed media mm. Det finnes en rekke forskjellige blekk ute på markedet, som alle blir laget med en farge basert på enten

 • Fargestoffer (dye): Et fargestoff er partikler som vil løse seg helt opp i løsemidlet det blandes med. Det er verdt å vite at mange fargestoffer som brukes i blekk er i varierende grad vannløselige, og noen er ikke vannløselige i det hele tatt. Derfor benyttes ofte sterke alkoholer, eller andre organiske løsemidler for å løse opp fargestoffer.
  NB! Ikke lysfast / lysekte: Fargestoffer utsatt for sollys og dagslys, og lys fra lamper (også sollys) vil blekne med tiden. Blir fargestoffer utsatt for direkte sollys, går denne prosessen vanligvis ganske fort. All type fargestoffer som brukes til farging bør derfor fernisseres / fikseres / lakkes over med en ferniss som inneholder UV – beskyttelse, for å få de til å vare lengre.

eller 

 • Pigmenter: Er i varierende grad finmalte partikler som ikke løser seg opp. I og med at pigmenter ikke løser seg opp, vil pigmenterte blekk skille seg når de står for lenge, og det er viktig å blande de godt opp før bruk. Pigmenter brukes i blandinger med bindemidler, hvor bindemidlet skal fungere som et slags «lim» for å lime fast pigmentene til overflaten de skal være på.
  Lysfast / lysekte: Pigmenter tåler som oftest sollys, dagslys og lys fra god til utmerket grad. Der finnes noen pigmenter som ikke er lysfaste, som UV – pigmenter og Opera Rose (en sterk rosafarge) for å nevne noen. 

 

Illustrasjon av fargestoffer og pigmenter.

Mitt litt slurvete forsøk på å lage en modell som illustrerer forskjellen på fargestoffer og pigmenter. Til venstre: Fargestoffer er helt løst opp i bindemiddel/løsemiddel.
Til høyre: Pigmenter som er omgitt av bindemiddel.

 

Og joda, det finnes blekk der ute som inneholder både fargestoffer og pigmenter, men disse havner ikke med i dette innlegget.

Hva slags blekk vi får er igjen avhengig av hva slags bindemiddel, eller hva slags løsemiddel de befinner seg i. Vi kan definere bindemidler og løsemidler slik:

Bindemidler: Er betegnelsen på et komponent som tilsettes andre komponenter (som pigmenter) for å binde dem sammen. 

Løsemidler: Et løsemiddel er en væske som brukes for å løse opp faste stoffer, gasser eller andre væsker, og for å holde stoffene i oppløsning. Løsemidler brukes for å gjøre påføring av for eksempel maling og lakk lettere ved at viskositeten senkes, og ofte kan stoffer som er løst opp binde seg på nytt til komponenter i overflater de kommer i kontakt med.

Eksempler på bindemidler som benyttes i blekk:

 • Akryl: Et polymerbasert bindemiddel som tørker vannfast.
 • Shellac: Et bindemiddel som tørker vannfast / vannresistent.
 • Gummi Arabicum / Aquazol: Et bindemiddel som tørker vannløselig.

 Eksempler på løsemidler som benyttes i blekk:

 • Vann: Blandes med vannløselige fargestoffer for å lage vannløselige blekk.
 • Alkohol: Blandes med fargestoffer for å lage alkoholblekk. Dette er et løsemiddel som ikke egner seg til å mikse med andre blekk som inneholder «bare» vann eller polymer (sterk alkohol løser opp polymer-bindinger).
  Selv om noen blekk kan være etanol-basert (og etanol er vannløselig), som Jaquard Piñata Ink, vil ikke disse alkoholblekkene kunne blande seg med vann fordi fargestoffet i seg selv ikke er vannløselig (og det kreves en svært sterk konsentrasjon av alkohol for å holde fargestoffene i oppløsning.). Det skal for riktighetens skyld nevnes at fargestoffer i varierende grad er vannløselige, dvs. at noen kan være helt vannløselige, noen litt vannløselige og noen er ikke vannløselige i det hele tatt.)

 OK, nå har vi altså et litt mer teknisk utgangspunkt for å vite noe om blekkene vi skal kikke på! 

Bilde av flasker med forskjellige typer blekk

Eksempler på forskjellige typer blekk der ute.

 

Acrylic inks / akrylblekk

Akrylblekk er en type blanding av pigmenter og flytende akrylbindemiddel. Dette er ikke det samme som tykk akrylmaling blandet ut med vann! Et akrylbindemiddel vil svekkes dersom det tilsettes nok vann, og man får en skjør binding som lett kan skrapes av.

 • Pigmentbasert farge, ofte god til utmerket lysfasthet.
 • Er vanntynnbar, dvs. at bindemiddelet i akrylblekk er vanntynnbar frem til det er tørt.
 • Tørker vannfast. (Akryl bør likevel ikke utsettes for store mengder vann etter det har tørket, ettersom at det kan bli «mykt» over tid og prelles av i flak, selv om det ikke vil løse seg opp i vann). 
 • Kan brukes på tvers av andre akrylfarger, i pouring, i mediumer ment til akryl og på en rekke overflater. Fordi akrylblekk er såpass flytende som det er, så er det en utmerket akrylmaling å bruke for å unngå penselstrøk, gjøre tynne laseringer med eller for å male detaljer med. 
 • De fleste merker kan brukes med airbrush, pensel, kalligrafipenner (men ikke fyllepenner), tusj og tekniske penner. 
 • Alle merkene jeg har undersøkt har flasker som kommer med pipetter (utenom Golden High Flow), når du ikke kjøper de i store flasker. For de som liker å lage nøyaktige fargeblandinger, er pipette-verktøyet fantastisk. Du vil alltid kunne gjøre samme fargeblandinger gitt at du vet hvor mange dråper du skal ha hver farge, og gitt at merket benytter seg av rene pigmenter med høye kvalitetskrav til farge slik at du vet at du får den samme fargen hver gang du kjøper den.

 

Eksempelbilde av akryl med fine detaljer malt med akrylblekk.

Akrylbilde hvor akrylblekk er benyttet for fine detaljer.

 

Vannbaserte blekk (fargestoff – baserte)

 • Fargestoff som er vannløselig, og inneholder i stor grad vann og andre bindemidler som er vannløselige. (Dette betyr ikke at fargene lar seg vaske av papiret igjen, det betyr bare at fargestoffene er vannløselige, faktisk er mange av fargene veldig «staining».)
 • Er vanntynnbar. 
 • Tørker ikke vannfast.
 • Farger av på ting, så kan i varierende grad være vanskelig å vaske av ting igjen (noen fargestoffer farger mer av enn andre). 
 • Kan brukes på samme måte som akvarell, men fordi det er fargestoff-basert så får man ikke granuleringer i fargene på papiret, men en jevnere farge.
 • Er ikke lysekte.

 

Eksempelbilde av vannbaserte blekk som er fargestoffbaserte.

Eksempel på fargebaserte blekk (Ecoline). Til venstre: Et område på papiret er malt med bare vann først, hvor ecoline etterpå er dryppet og malt på. Det er (etter det var tørt) dryppet over noe vann som er tørket bort (her ser man at noe farge har blitt med). Til høyre: Et penselstrøk med Ecoline som er malt på papir med en gedigen malekost. Vi observerer klare, sterke farger (kanskje ikke på bildet tatt i litt dunkel belysning), på grunn av måten vi oppfatter lyset fra fargestoffer på.

 

vannbaserte blekk (pigmentbaserte)

 • Pigmenter som inneholder i stor grad vann og andre bindemidler som gummi arabicum eller andre vannløselige bindemidler.
Bilde av akvarell dryppet på et vått område på et papir.

Pigmentbaserte vannløselige farger er i stor grad som akvarell, bare at bindemiddelet er mer flytende enn ved akvarell. 

 

Shellac – baserte blekkk

 • Fargestoffer eller pigmenter som er produsert med shellac og løst opp i alkohol og vann, eller alkaliste stoffer og vann.
 • Er vanntynnbar.
 • Tørker vannresistent. 
 • Shellac gir glans og dermed mer intensitet til farger.
 • Oppnår best resultat med tynne strøk, og jo flere lag som påføres, jo sterkere farge og glans eller sateng – aktig resultat oppnår man.

 

Bilde av en fisk malt med indian ink

Shellack basert blekk – som her, Indian Ink, har en utrolig fin glød. Dette gjelder også farger, og kommer tildels av shellacken og tildels av hvordan vi observerer fargestoffer.

 

Alkoholbaserte blekk 

 • Fargestoff som oftest ikke er vannløselige, og holdes dermed oppløst i en sterk alkohol (91% eller mer). 
 • Farger av på nesten alt. Vil til en viss grad bryte opp bindinger i overflaten av forskjell type plastikk (eksempelvis plexi-glass), og dermed vil fargestoffene binde seg til plastikken permanent, i tillegg til at plastikken kan få en melkehvit farge.
 • Brukes i størst grad på ikke – porøse overflater, som yupo-papir, syntetisk eller vannfast papir, alcohol ink – papir, glass, keramikk, plastikk, metall og lakkert tre. 
 • Brukes også i tusjform til illustrasjoner på papir som er egnet til å tegne med alkoholbaserte blekk på, hvor det ikke blør gjennom. Alkoholbaserte tusjer (blekk) blander seg godt og gir veldig rene illustrasjoner uten at man får typiske «streker» av farge som har lagt seg over farge (klassisk med vannbaserte tusjer på papir). 
 • Det finnes noen mediumer som til en viss grad fungerer «greit» sammen med alkoholblekk, som GAC 100 fra Golden. (Disse skal altså ikke blandes, men er mediumer man kan benytte som grunning av porøse overflater man ønsker å bruke alkoholblekk på.)
  GAC 100 er et medium som tørker til en hard, plastikk – overflate, men som vil løses gradvis opp hvis den utsettes for mye alkohol om gangen. Hvert nye lag med alkoholblekk vil være med på å skade overflaten. Et enda bedre alternativ (fra egen erfaring) er GAC 200 fra Golden, ettersom at denne tørker enda hardere.
  NB! Vi har sjekket tester som er gjort med forskjellige grunninger for å kunne benytte alkoholbaserte blekk på f.eks. lerret, og kan meddele at bl.a. Powertex kommer særdeles godt ut. Jeg kommer tilbake med et eget innlegg på dette når vi har kastet flere merker ut i ilden, slik at hvem enn som leser dette kan gjøre seg opp en mening om forskjellige grunninger.
Bilde av et eksempel på alkoholblekk

Alkoholblekk er ofte kjennetegnet av sitt «røykaktige» utseende og ofte harde linjer som skiller fargene.

 

Helt til slutt

Jeg tar for meg individuell testing av forskjellige merker innenfor de forskjellige kategoriene om en liten stund. Jeg går ikke spesielt teknisk inn i ting (for der er så mange forskjellige faktorer å ta hensyn til), men håper at dette innlegget har gjort det noe mer greit å skille på hva de forskjellige typene blekk er.